Коронавирусът не отключва диабет. Това заяви в ефира на Събуди се

...
Коронавирусът не отключва диабет. Това заяви в ефира на Събуди се
Коментари Харесай

Проф. Даскалова: Коронавирусът не отключва диабет

Коронавирусът не отключва диабет. Това съобщи в ефира на „ Събуди се ” ендокринологът проф. Ивона Даскалова. Според нея човек би трябвало да има предразполагащи рискови фактори като наднормено тегло, несъразмерен стрес, с цел да се приказва за заплаха от развиване на сходно нарушаване, само че самата зараза не е причина за диабет.
„ Не се разболяхме, оставайки у дома, тъй като българинът има здрава душeвност. Малко неправилно е схващането – „ обездвижихме се, доста се храним ”. Истината е, че в никакъв случай не намираме време за физическа интензивност, когато сме на работа. Сега ни се отдаде опция даже и затворени. Трябваше и би трябвало хората всекидневно да вършат гимнастика ”, безапелационна е проф. Даскалова.
Тя е на мнение, че хората са почнали да одобряват доста въглехидрати и са почнали да повишават тежестта си. Стресът също е спомогнал за хормонален дисбаланс. Влияние е оказало и неправилното хранене – освен приемането на въглехидрати и пържени храни, само че и честото хранене и в неопределени часове.
„ Количеството храна, което одобряваме, също е доста значимо. Трябва да си вършим сметка какъв брой храна има в чинията. Ние постоянно споделяме, че е добре да се употребяват плодове и зеленчуци, също и риба, и месни артикули. Консумирайте, само че като ограничите бялата захар, тестените артикули, мазните храни. Нека количеството бъде по-малко и да се храним в избран час на деня. Всеки би трябвало да си сътвори режим на хранене ”, счита проф. Даскалова. Тя поучава да се приема най-малко по 2 литра вода дневно, и също – закуската да е най-обилна, а вечерята по-лека.
Според нея не е правилно и изказванието, че коронавирусната зараза визира щитовидната жлеза. По думите на проф. Даскалова е имало един-единствен случай в Италия, само че това не значи, че има връзка сред инфекциите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР